Faxer

Sistemični fungicid za zatiranje bolezni žita

Aktivna snov prokloraz 450 g/l
Formulacija koncentrat za emulzijo (EC)
Registracija U34330-1/18/7
Proizvajalec Belchim Crop Protection N.V./S.A.
Pakiranje 1 L, 5 L

LASTNOSTI
FAXER je sistemični fungicid, ki vsebuje aktivno snov prokloraz, ki sodi v skupino imidazolov, katerih primarni način delovanja je blokiranje biosinteze ergosterolov, kar se kaže v zaviranju rasti in razkroju celične stene.
FAXER ima širok spekter delovanja predvsem pa ga odlikuje odlično delovanje na lomljivost žitnih bilk ter na septorioze (značilno za prokloraz je, da deluje dobro tudi na soje septorioz, ki so odporni na več triazolov). Je tudi zelo dober partner triazolom, ki dobro zatirajo fuzarioze klasa, saj ima dobro delovanje na njih ter posledično na zmanjševanje mikotoksinov.

UPORABA
FAXER se uporablja v ozimni in jari pšenici, rži in tritikali za:

  • Proti listni pegavosti (Mycosphaerella graminicola sin. Septoria tritici, Septoria spp.) v odmerku 1 L/ha v času od začetka kolenčenja (BBCH 30) do konca klasenja (BBCH 59).
  • Proti lomljivostji žitnih bilk (Pseudocercosporella herpotrichoides) v odmerku 1 L/ha ob porabi vode 150-500 L/ha v času od začetka kolenčenja (BBCH 30) do razvojne faze, ko je 2. kolence vsaj 2 cm nad 1. kolencem (BBCH 32).

S sredstvom se lahko na istem zemljišču tretira največ enkrat v eni rastni dobi.


CEREAL PRO

FAXER se lahko uporablja sam predvsem za zagodnje zatiranje lomljivosti žitnih bilk (BBCH 30-32). Uporabi se odmerek 1 l/ha. Kasneje se raba priporoča predvsem v kombinacijah, saj je izjemno fleksibilen za dobro dopolnjevanje drugih aktivnih snovi.

Priporočilo CEREAL PRO:

  • 0,8 l/ha FAXER + 0,5 l/ha BOUNTY
    (BOUNTY (tebukonazol) ima odlično delovanje na rje ter je eden najboljših fungicidov proti fuzariozam klasa, FAXER najbolj prispeva k zatiranju septorioz, ter poveča robustnost pri zatiranju fuzarioz klasa.)
  • 0,8 l/ha FAXER + 0,8 l/ha SIRENA
    (SIRENA (metkonazol) ima izjemno delovanje na fuzarioze klasa, dobro pa deluje tudi na rje in septorioze)