Faxer

Sistemični fungicid za zatiranje bolezni žita

Aktivna snov prokloraz 450 g/l
Formulacija koncentrat za emulzijo (EC))
Registracija U34330-1/18/7
Proizvajalec Belchim Crop Protection N.V./S.A.
Pakiranje 1L, 5L

LASTNOSTI
FAXER je sistemični fungicid, ki vsebuje aktivno snov prokloraz, ki sodi v skupino imidazolov, katerih primarni način delovanja je blokiranje biosinteze ergosterolov, kar se kaže v zaviranju rasti in razkroju celične stene. FAXER ima širok spekter delovanja predvsem pa ga odlikuje odlično delovanje na lomljivost žitnih bilk ter na septorioze (značilno za prokloraz je, da deluje dobro tudi na soje septorioz, ki so odporni na več triazolov). Je tudi zelo dober partner triazolom, ki dobro zatirajo fuzarioze klasa, saj ima dobro delovanje na njih ter posledično na zmanjševanje mikotoksinov.

UPORABA
FAXER se uporablja v ozimni in jari pšenici, rži in tritikali:

  • Proti listni pegavosti (Mycosphaerella graminicola sin. Septoria tritici, Septoria spp.) v odmerku 1 L/ha v času od začetka kolenčenja (BBCH 30) do konca klasenja (BBCH 59).
  • Proti z lomljivostji žitnih bilk (Pseudocercosporella herpotrichoides) v odmerku 1 L/ha ob porabi vode 150-500 L/ha. v času od začetka kolenčenja (BBCH 30) do razvojne faze, ko je 2. kolence vsaj 2 cm nad 1. kolencem (BBCH 32).

S sredstvom se lahko na istem zemljišču tretira največ enkrat v eni rastni dobi

CEREAL PRO
FAXER se lahko uporablja sam predvsem za zagodnje zatiranje lomljivosti žitnih bilk (BBCH 30-32). Uporabi se odmerek 1 l/ha.
Kasneje se raba priporoča predvsem v kombinacijah, saj je izjemno fleksibilen za dobro dopolnjevanje drugih aktivnih snovi.

PŠENICA – program “STANDARD”

  • T1-2: Bounty 0,5 L/ha + Faxer 0,8 L/ha
  • T2-3: Bounty 0,3 L/ha + Protendo 0,4 L/ha ali Bounty 0,5 L/ha + Sirena 0,8 L/ha

PŠENICA – program “PREMIUM”

  • T1: Bounty 0,5 L/ha + Faxer 0,8 L/ha
  • T2: Sirena 1,2 L/ha
  • T3: Bounty 0,3 L/ha + Sirena 0,8 L/ha + Protendo 0,35 L/ha

RŽ, TRITIKALA

  • T1-2: Bounty 0,5 L/ha + Faxer 0,8 L/ha
  • T2-3: Bounty 0,3 L/ha + Protendo 0,4 L/ha ali Bounty 0,5 L/ha + Sirena 0,8 L/ha

BOUNTY je fungicid na osnovi tebukonazola, najbolj uporabljane fungicidne aktivne snovi v žitih v Evropi. Ima izredno širok spekter delovanja, še posebno dobro deluje na rje, dobro pa tudi na fuzarioze in septorioze.

SIRENA je fungicid na osnovi metkonazola z izjemnim delovanjem na fuzarioze klasa, zelo dobro pa deluje tudi na septorioze in rje.

PROTENDO je fungicid na osnovi protiokonazola, ki velja za najbolj široko uporabljan vrhunski fungicide proti fuzariozam klasa, odlikuje pa ga tudi zelo dobrodelovanje na večino ostalih bolezni žit.

ZAFTRA je strobilurinski fungicid na osnovi azoksistrobina, ki dobro deluje na zelo širok spekter bolezni, še posebno pa ga odlikuje delovanje na najnevarnejše bolezni ječmena ter najmočneje izražen vpliv na metabolizem žit, značilen za strobilurinske fungicide, ki rezultira v pomembnem povečanju pridelka tudi kadar bolezni niso prisotne.

Vsem priporočenim rešitvam se izjemno poveča učinkovitost in zanesljivost delovanja v vseh vremenskih pogojih z dodajanjem 0,1-0,15 l/ha močila HI-WETT!