Mildicut

Preventivni sistemični fungicid za zatiranje peronospore vinske trte in za zatiranje bele rje križnic na hrenu

Aktivna snov ciazofamid 25 g/l
Formulacija koncentrirana suspenzija (SC)
Registracija U34330-76/14/10
Proizvajalec ISK Biosciences Europe N.V.
Pakiranje 1 L, 10 L

UPORABA IN ODMERKI

Vinska trta: MILDICUT se uporablja kot fungicid s preventivnim in translaminarnim delovanjem na trti za pridelavo vinskega in namiznega grozdja za zatiranje peronospore vinske trte (Plasmopara viticola). Odmerek se lahko prilagodi razvojnemu stadiju vinske trte in sicer do začetka cvetenja v odmerku 2 L/ha, v času cvetenja 3 L/ha in po cvetenju v odmerku 4 L/ha. Največje število škropljenj v sezoni je 8 krat.

MILDICUT se uporablja preventivno. Polni odmerek (4 l/ha) v vinski trti nudi polno varstvo 10-14 dni v vseh vremenskih razmerah. Pri škropljenju polnega habitusa vinske trte morajo biti odprte vse šobe škropilnice in takrat mora biti odmerek 3,5-4 l/ha. V zgodnejših razvojnih fazah, ko se del šob lahko zapre, so odmerki lahko nižji, a le v skladu z obsegom zaprtih šob.

MILDICUT se lahko uporablja vse od pred cvetenja do 21 dni pred trgatvijo! Lastnosti Mildicuta – odlično preventivno delovanje, neizpirljivost in sistemičnost, ki zagotavlja varovanje novega prirasta – so izredno dragocene v času cvetenja, ko je nevarnost za peronosporo največja. Mildicut je izjemno zanesljiv tudi kasneje za varstvo jagod. Zaradi kratke karence in ker ne pušča nikakršnih madežev na grozdju pa je tudi najbolj pogosto uporabljan fungicid proti peronospori za zadnja škropljenja namiznih sort.

Hren: zatiranje bele rje križnic (Albugo candida) v odmerku 4 L/ha pri uporabi 200 do 400 L vode na ha. Prvič se tretira, ko nastopijo pogoji za okužbo. Časovni interval med tretiranji je 12 do 14 dni. Na istem zemljišču se v eni rastni dobi lahko v hrenu uporablja največ štiri krat.

 VINE PRO PRIPOROČILA

Mildicut varuje grozdje vse od zgodnjih razvojnih faz pa vse do zorenja. Z večkratnim škropljenjem preko celotne sezone se na grozdih ustvarja depozit aktivne snovi, ki omogoča dolgotrajno preventivno zaščito. Sistemiki se pretežno premeščajo v vršičke listja in ne morejo nuditi kakovostnega preventivnega varstva grozdja.Mildicut deluje prevntivno. Kadar je potrebno kurativno delovanje, je idelni partner Cymbal:

 • 3 l/ha MILDICUT + 0,2-0,25 l/ha CYMBAL.

Cymbal se lahko uporabi tokom cele sezone in zagotavlja 2 dni kurativnega delovanja.

Učinkovitost in zanesljivost delovanja v vseh vremenskih pogojih se izrazito poveča z dodajanjem 0,1-0,2 l/ha močila HI-WETT:

 • poraba vode do 250 l/ha 0,1 l/ha
 • poraba vode 250-500 l/ha 0,15 l/ha
 • poraba vode nad 500 l/ha 0,2 l/ha

 NAČIN DELOVANJA, PREDNOSTI

 • Edinstven inovativni fungicid, posebno prilagojen za vinsko trto
 • Sistemično delovanje dveh aktivnih snovi (ciazofamid in di Na-fosfonat) varuje novi prirast v času najbujnejše rasti
 • Najboljše in najdaljše preventivno delovanje
 • “Eradikativno” delovanje – uničevanje spor
 • Izjemna zanesljivost v deževnem vremenu. Ker se ciazofamid izjemno močno zalepi na listje, se Mildicut ne izpira tudi ob obilnem deževju (ni potrebno ponovno škropljenje) in varuje trto 12-14 dni
 • Translaminarno premeščanje
 • Odlična zaščita grozdnih jagod
 • Edinstven mehanizem delovanja, minimalno tveganje za odpornost bolezni