Moncut

Sistemični fungicid s preventivnim in kurativnim delovanjem za tretiranje semenskih gomoljev krompirja in čebulic tulipanov in perunik ter poletnih cvetlic

Aktivna snov: flutolanil 460 g/l
Formulacija: koncentrirana suspenzija (SC)
Registracija: U34330-53/16/2
Proizvajalec: Nichino-Europe Co., Ltd.
Pakiranje: 5 L

BELA NOGA KROMPIRJA (Rhizoctonia solani)
Bela noga lahko pri občutljivih sortah krompirja zmanjša pridelke tudi do 50%, okuženi gomolji pa so nesprejemljivi za trgovske verige. Izvor okužb je seme krompirja ali pa gomolji preostali v zemlji iz prejšnje sezone. Gliva napada klice in s tem zmanjšuje vitalnost rastlin. Okuženi gomolji so lahko razpokani, na površini gomoljev pa se pojavijo črni sklerociji. Varstvo pred belo nogo so agrotehnični ukrepi kot kolobar in zagotavljanje zdravega semena ter tretiranje gomoljev in tal z ustreznimi fungicidi.

UPORABA
Krompir
MONCUT ima odlično delovanje na belo nogo krompirja. Razvoj krompirja je neoviran od samega zečtka tudi zaradi najboljše selektivnosti Moncuta med vsemi sredstvi za ta namen.

Tretiranje gomoljev v odmerku 200 mL sredstva na 1 tono gomoljev.

  • Gomolje se lahko tretira pred saditvijo. Če se gomolje nakaljuje, se tretira pred nakaljevanjem, vendar ne več kot 1 mesec pred saditvijo. Uporaba stacionarnih dozirnih naprav za ultra nizko porabo škropiva (ULV), kot je klasična pokrita hidravlična ali vrtljiva diskasta škropilna enota za tretiranje krompirja, ki je nameščena na valjčnem transporterju. Odmerjeno količino sredstva se razredči z vodo (200 mL sredstva razredčenega z 2-3 L vode na 1 t gomoljev). Tretiranje mora biti opravljeno tako, da so gomolji enakomerno omočeni.
  • Tretiranje se lahko izvede tudi ob sajenju krompirja z neposrednim škropljenjem gomoljev na sadilniku. V tem primeru se za 1 t gomoljev 200 mL sredstva razredči s 60-80 L vode. Tretiranje se opravi tako, da z dvema šobama škropimo gomolje takrat, ko ti padajo s transportnih trakov sadilnika proti tlom.

PROGRAM MONCUT IN ZAFTRA V KROMPIRJU
Najbolj kvalitetni gomolji za trgovske verige in seme se zagotovijo v programu uporabe Moncuta in Zaftre. Odmerek Moncuta je v takšnem programu 0,2 L/tono semena, odmerek Zaftre pa 1-2 L/ha. Zaftra se aplicira ob sajenju tako, da se tretira samo brazda (tla), gomolji morajo ostati netretirani. V ta namen je potrebno ustrezno opremiti sadilnik krompirja.

Čebulice tulipanov in perunik
Delno zmanjševanje rizoktonijske gnilobe (Rhizoctonia solani) s tretiranjem tal (celotne površine) v odmerku 6 L/ha, pri čemer je treba takoj po tretiranju sredstvo z ustrezno opremo zadelati 10-15 cm globoko v tla ali s tretiranjem v vrstah – tretira se nezasute čebulice v sadilni vrsti – v odmerku 3 L/ha, pri čemer je treba tretirati tudi pas prsti za zasutje.

Poletne cvetlice na prostem
Delno zmanjševanje rizoktonijske gnilobe (Rhizoctonia solani), s tretiranjem takoj po sajenju sadik v odmerku 6 L/ha. Priporočena poraba vode pri uporabi na tulipanih, perunikah in poletnih cvetlicah je 1000 L/ha.