Pomax

Fungicid za zatiranje skladiščnih bolezni jabolk in hrušk z dolgim rezidualnim delovanjem

Aktivna snov: fludioksonil 13,3 %, pirimetanil 33,6 %
Formulacija: koncentrirana suspenzija (SC)
Registracija: U34330-95/15/7
Proizvajalec: Globachem N.V.
Pakiranje: 1 L

 

NAČIN DELOVANJA
POMAX je fungicid, ki združuje lastnosti aktivnih snovi pirimetanil in fludioksonil. Aktivna snov pirimetanil je translaminarni fungicid s preventivnim in delno izraženim kurativnim delovanjem. Aktivna snov fludioksonil je nesistemični fungicid z dolgim rezidualnim delovanjem.

 

UPORABA
POMAX se uporablja na jablanah in hruškah za zatiranje povzročiteljev skladiščnih bolezni iz rodu Gloeosporium, iz rodov Botryotinia in Penicillium ter za zmanjševanje okužb z navadno sadno gnilobo (Monilinia fructigena) v odmerku 1,6 L/ha. Prvič se tretira najbolj zgodaj 6 tednov pred obiranjem, od razvojne faze, ko je premer plodov večji od 40 mm (BBCH 74), drugič pa najpozneje 5 dni pred obiranjem (BBCH 89). Najboljši rezultati so z dvema škropljenjima pred obiranjem: prvo škropljenje 12 dni pred obiranjem ter drugo škropljenje 5 dni pred obiranjem.

Priporočena poraba vode je od 200 do 1000 L na ha. S sredstvom se lahko na istem zemljišču tretira največ dva krat v eni rastni sezoni, v razmaku 7 dni med tretiranji.

Učinkovitost in zanesljivost delovanja v vseh vremenskih pogojih se izrazito poveča z dodajanjem 0,1-0,2 L/ha močila HI-WETT:

  • poraba vode do 250 L/ha 0,1 L/ha
  • poraba vode 250-500 L/ha 0,15 L/ha
  • poraba vode nad 500 L/ha 0,2 L/ha