Ranman Top

Fungicid za zatiranje bolezni na krompirju, kumarah, bučkah, jajčevcih in okrasnih rastlinah

Aktivna snov ciazofamid 160 g/l
Formulacija koncentrirana suspenzija (SC)
Registracija U34330-251/14/7
Proizvajalec ISK Biosciences Europe N.V.
Pakiranje 1 L

UPORABA
Krompir
Zatiranje krompirjeve plesni (Phytophthora infestans) v odmerku 0,5 L/ha, pri porabi vode 200-500 L na ha. Tretiranje od začetka zapiranja vrst dalje (BBCH 31). Na isti površini se lahko tretira največ 3 krat v eni rastni sezoni v časovnem intervalu od 7 do 10 dni, ki ga je treba prilagoditi pritisku bolezni in vremenskim razmeram.

Karenca: 7 dni

Kumarice in bučke
Zatiranje kumarne plesni (Pseudoperonospora cubensis) v odmerku 0,5 L/ha. Tretiranje od 5 razvitega lista dalje (od BBCH 15). Na isti površini se lahko tretira največ 3 krat v eni rastni sezoni, v časovnem intervalu od 7 do 10 dni.

Karenca: 3 dni.

Jajčevci
Zatiranje krompirjeve plesni (Phytophtora infestans) v odmerku 0,5 L/ha. Tretiranje od 5 razvitega lista dalje (od BBCH 15). Na isti površini se lahko tretira največ 3 krat v eni rastni sezoni, v časovnem intervalu od 7 do 10 dni.

Karenca: 3 dni.

Okrasne rastline- enoletnice iz semena
Zatiranje bolezni iz rodov Peronospora sp., Plasmopara sp., Phythium sp. in Phytophtora sp. v odmerku 0,5 L/ha pri porabi 1000 L vode na ha. Na isti površini se lahko tretira največ 3 krat v eni rastni sezoni, v časovnem intervalu od 7 do 10 dni.

POTATOPRO
Ranman Top je ključni člen Belchimovega programa varstva krompirja. Je najbolj zastopan specifični fungicid proti krompirjevi plesni v EU. Kadar se uporablja sam, je obvezna preventivna uporaba. Deluje izključno preventivno, vendar odlično varuje novi prirast krompirja. Dež ga ne more izprati, zato ni potrebno ponavljati škropljenj tudi po obilnejših padavinah.

Kadar pridelovalec želi večjo kurativnost v varstvu pred krompirjevo plesnijo je priporočilo:

  • 0,4 l/ha RANMAN TOP + 0,2-0,25 kg/ha CYMBAL.

RANMAN TOP ne deluje na Alternaria spp., za ta namen mu je idealni partner Difcor:

  • 0,5 l/ha RANMAN TOP + 0,5 l/ha DIFCOR

RANMAN TOP velja za najbolj učinkovito sredstvo za preprečevanje okužb gomoljev s krompirjevo plesnijo. Čim večkrat se od cvetenja naprej škropi z Ranmanom Top, toliko bolj so gomolji zaščiteni. Najbolj sta pomembni zadnji dve škropljenji pred izkopom. Zadnje škropljenje se opravi v kombinaciji z desikantom.

Učinkovitost in zanesljivost delovanja v vseh vremenskih pogojih se izrazito poveča z dodajanjem 0,1-0,2 l/ha močila HI-WETT:

  • poraba vode do 250 l/ha 0,1 l/ha
  • poraba vode 250-500 l/ha 0,15 l/ha
  • poraba vode nad 500 l/ha 0,2 l/ha