Ranman Top

Fungicid za zatiranje bolezni na krompirju, kumarah, bučkah, jajčevcih in okrasnih rastlinah

Aktivna snov: ciazofamid 160 g/l
Formulacija: koncentrirana suspenzija (SC)
Registracija: 34330-15/10/4
Proizvajalec: ISK Biosciences Europe N.V.
Pakiranje: 1 L

 

UPORABA

Krompir – POTATOPRO

Ranman Top je ključni člen Certis Belchim programa varstva krompirja pred krompirjevo plesnijo. Je najbolj zastopan specifični fungicid proti krompirjevi plesni v EU.

Kadar se uporablja sam (odmerek 0,5 L/ha) je obvezna preventivna uporaba. Deluje izključno preventivno, vendar odlično varuje novi prirast krompirja. Dež ga ne more izprati, zato ni potrebno ponavljati škropljenj tudi po obilnejših padavinah.

Kadar pridelovalec želi večjo kurativnost v varstvu pred krompirjevo plesnijo je priporočilo kombinacija:

  • RANMAN TOP 0,4 L/ha + CYMBAL 0,2-0,25 kg/ha.

RANMAN TOP ne deluje na Alternaria spp., za ta namen mu je idelni partner Difcor:

  • RANMAN TOP 0,5 L/ha + DIFCOR 0,5 L/ha

Zoospore lahko s krompirjevo plesnijo gomolje okužijo tokom cele vegetacije. Gomolji se okužijo s sporami, ki padejo z listja na tla pa tudi preko inokuluma v tleh. Prvi gomolji se formirajo ob pojavu prvih cvetnih popkov (BBCH 51). Od takrat obstaja nevarnost za okužbe gomoljev. RANMAN TOP in SHIRLAN veljata za najbolj učinkoviti sredstvi za preprečevanje okužb gomoljev s krompirjevo plesnijo. Čim večkrat se od cvetenja naprej škropi z njima, toliko bolj so gomolji zaščiteni. Najbolj sta pomembni zadnji dve škropljenji pred izkopom. Zadnje škropljenje se opravi v kombinaciji z desikantom.

Na isti površini se Ranman Top lahko uporabi največ 3 krat v eni rastni sezoni v časovnem intervalu od 7 do10 dni, ki ga je treba prilagodit pritisku bolezni in vremenskim razmeram. Karenca: 7 dni.

Kumarice in bučke, jajčevci
Zatiranje kumarne plesni (Pseudoperonospora cubensis) na kumarah in krompirjeve plesni (Phytophtora infestans) na jajčevcih v odmerku 0,5 L/ha. Tretira se od 5 razvitega lista dalje (od BBCH 15). Na isti površini se lahko tretira največ 3 krat v eni rastni sezoni, v časovnem intervalu od 7 do 10 dni. Karenca: 3 dni.

Okrasne rastline- enoletnice iz semena
Zatiranje bolezni iz rodov Peronospora sp., Plasmopara sp., Phythium sp. in Phytophtora sp. v odmerku 0,5 L/ha pri porabi 1000 L vode na ha. Na isti površini se lahko tretira največ 3 krat v eni rastni sezoni, v časovnem intervalu od 7 do 10 dni.

RANMAN TOP-u se poveča učinkovitost in še posebno zanesljivost delovanja v vseh vremenskih pogojih z dodajanjem močila HI-WETT:

  • poraba vode do 250 L/ha 0,1 L/ha
  • poraba vode 250-500 L/ha 0,15 L/ha
  • poraba vode nad 500 L/ha 0,2 L/ha