Sirena

Sistemični fungicid s preventivnim in kurativnim delovanjem proti boleznim žit in oljne ogrščice

Aktivna snov metkonazol 60 g/l
Formulacija koncentrat za emulzijo (EC)
Registracija U34330-69/18/3
Proizvajalec GLOBACHEM NV
Pakiranje 1L, 5L

LASTNOSTI
SIRENA je sistemični fungicid. Vsebuje aktivno snov metkonazol, ki je eden najpomembnejših triazolnih fungicidov. Metkonazol odlikuje širok spekter delovanja, predvsem pa je pomembno odlično delovanje na fuzarioze za katere ni na voljo veliko učinkovitih rešitev, zato SIRENA predstavlja ključni triazolni pripravek za varstvo pšenice pred fuzariozami klasa. SIRENA dobro deluje tudi na rje in septorioze. SIRENA je registrirana v ozimnih in jarih ječmenu in pšenici, ozimni rži, tritikali in oljni ogrščici..

CEREAL PRO
SIRENA je v žitu registrirana v odmerku do 1,5 L/ha od začetka razraščanja do konca klasenja (BBCH 30-59). V eni sezoni največ dve škropljenji. Odlično se kombinira z drugimi pripravki. Primerne kombinacije zagotavljajo boljše in celovitejše delovanje na različne bolezni, pa tudi boljšo ekonomiko.

PŠENICA – program “ECO”

 • T1-2: Bounty 0,6 L/ha
 • T2-3: Protendo 0,6 L/ha ali Sirena 1,5 L/ha

PŠENICA – program “STANDARD”

 • T1-2: Protendo 0,65 L/ha ali Bounty 0,6 L/ha
 • T2-3: Bounty 0,3 L/ha + Protendo 0,4 L/ha ali Bounty 0,5 L/ha + Sirena 0,8 L/ha

PŠENICA – program “PREMIUM”

 • T1: Protendo 0,65 L/ha ali Bounty 0,6 L/ha
 • T2: Sirena 1,2 L/ha
 • T3: Bounty 0,3 L/ha + Sirena 0,8 L/ha + Protendo 0,35L/ha

JEČMEN

 • T1: Protendo 0,4 L/ha ali Bounty 0,5 L/ha + Zaftra 0,5 L/ha
 • T2: Bounty 0,3 L/ha + Protendo 0,4 ali Bounty 0,5 L/ ha + Sirena 0,8 L/ha

RŽ, TRITIKALA

 • T1-2: Protendo 0,65 L/ha ali Bounty 0,6 L/ha
 • T2-3: Bounty 0,3 L/ha + Protendo 0,4 L/ha ali Bounty 0,5 L/ha + Sirena 0,8 L/ha

BOUNTY je fungicid na osnovi tebukonazola, najbolj uporabljane fungicidne aktivne snovi v žitih v Evropi. Ima izredno širok spekter delovanja, še posebno dobro deluje na rje, dobro pa tudi na fuzarioze in septorioze.

PROTENDO je fungicid na osnovi protiokonazola, ki velja za najbolj široko uporabljan vrhunski fungicide proti fuzariozam klasa, odlikuje pa ga tudi zelo dobrodelovanje na večino ostalih bolezni žit.

ZAFTRA je strobilurinski fungicid na osnovi azoksistrobina, ki dobro deluje na zelo širok spekter bolezni, še posebno pa ga odlikuje delovanje na najnevarnejše bolezni ječmena ter najmočneje izražen vpliv na metabolizem žit, značilen za strobilurinske fungicide, ki rezultira v pomembnem povečanju pridelka tudi kadar bolezni niso prisotne.

Vsem priporočenim rešitvam se izjemno poveča učinkovitost in zanesljivost delovanja v vseh vremenskih pogojih z dodajanjem 0,1-0,15 L/ha močila HI-WETT!

OILSEED PRO (OLJNA OGRŠČICA)
SIRENA je v oljni ogrščici registrirana v odmerku do 1,2 l/ha tako za jesenska kot spomladanska tretiranja. SIRENA poleg varstva pred boleznimi deluje tudi kot rastni regulator.

JESEN
Cilj je, da je oljna ogrščica za prezimitev nizka in čvrsta, saj tako laže prezimi in se spomladi bolje razvija. Čas uporabe: 4-6 listov oljne ogrščice.

Odmerki:

 • SIRENA 1 L/ha ali BOUNTY 0,4 L/ha pri redkem sklopu, manj bujnih rastlinah, sortah bolj odpornih na prezimitev
 • SIRENA 1,2 L/ha ali BOUNTY 0,5 L/ha ob gostem sklopu, bujnem posevku, sortah manj odpornih za prezimitev, dobri razpoložljivosti dušika.

POMLAD
Spomladi SIRENA že sama dobro zatira prisotne bolezni ter uravnava bujnost posevka, v kombinaciji s fungicidi ZAFTRA, PROTENDO, ZENBY ali BOUNTY pa se razširi spekter delovanja in optimizira ekonomika:.

Program “ECO” – enkratna aplikacija:

 • BOUNTY 0,5 L/ha ali SIRENA 1,2 L/ha

Program “PREMIUM” – dvakratna aplikacija

 • aplikacija takoj spomladi: BOUNTY 0,5 L/ha ali SIRENA 1,2 L/ha
 • aplikacija pred cvetenjem ali v času cvetenja ZAFTRA 0,5 L/ha + PROTENDO 0,35 L/ha ali ZAFTRA 0,5 L/ha + ZENBY 0,3 L/ha.

Vsem priporočenim rešitvam se izjemno poveča učinkovitost in zanesljivost delovanja v vseh vremenskih pogojih z dodajanjem 0,1-0,15 L/ha močila HI-WETT!