Zenby

Fungicid za zatiranje sive plesni

Aktivna snov: izofetamid 400 g/l
Formulacija: koncentrirana suspenzija (SC)
Registracija: U34330-9/16/7
Proizvajalec: ISK Biosciences Europe N.V.
Pakiranje: 1 L, 5 L

 

NAČIN DELOVANJA, LASTNOSTI

ZENBY je učinkovit praktično na vse razvojne faze sive plesni razen na spore. ZENBY ima do 36 ur kurativnega delovanja na sivo plesen. Zaradi zanesljivosti se kljub temu priporoča izključno preventivna uporaba, kakor je to primer tudi z drugimi botriticidi. ZENBY ima zelo dolgo preventivno delovanje (na trti do 4 tedne).ZENBY se premešča translaminarno.

ZENBY DELUJE TUDI NA SOJE SIVE PLESNI, KI SO ODPORNI NA DRUGE SDHI FUNGICIDE.
SDHI fungicidi imajo v delu molekule pomembnem za vezavo na SDH encim togo vezno skupino, ki onemogoča učinkovito povezovanje fungicidne molekule z SDH encimom rezistentnih sojev sive plesni. Za razliko od drugih SDHI fungicidov ima izofetamid na tem mestu fleksibilno vezno skupino, ki se lahko pravilno povezuje z SDH encimom tudi pri rezistentnih sojih sive plesni. To je eden glavnih razlogov, da ZENBY kaže boljšo učinkovitost na sivo plesen kot drugi SDHI fungicidi.Za razliko od drugih SDHI botriticidov mu molekulska struktura omogoča dobro delovanje tudi na soje sive plesni odporne na druge SDHI fungicide.

UPORABA

VINSKA TRTA
ZENBY uporabite enkrat v sezoni (izjemoma 2 krat, kadar je potrebno škropljenje proti sivi plesni najmanj 3 krat v sezoni). ZENBY se lahko uporabi vse od cvetenja pa do pred trgatve, odvisno od karence.
Pri škropljenju celotnega habitusa trte je odmerek 1,5 L/ha, pri škropljenju v cono grozdja pa je odmerek lahko 0,8-1 L/ha.
Navedeni odmerki odlično zatirajo tudi oidij vinske trte. Zato, kadar se škropi z ZENBY-jem, ni potrebno uporabljati specifičnih fungicidov proti oidiju, smiselen je le dodatek žvepla.

 

OLJNA OGRŠČICA
ZENBY je izjemno učinkovit za zatiranje bele gnilobe na oljni ogrščici. Lahko se uporablja sam (Odmerek do 0,8 L/ha), najboljša pa je uporaba v kombinaciji z drugimi fungicidi (visoko profesionalna Učinkovitost pa tudi povečana ekonomičnost):

 • Program “PREMIUM” – dvakratna aplikacija:
  • aplikacija takoj spomladi:
   BOUNTY 0,5 L/ha
   ali
   SIRENA 1,2 L/ha
  • aplikacija pred cvetenjem ali v času cvetenja:
   ZAFTRA 0,5 L/ha + PROTENDO 0,35 L/ha
   ali
   PROTENDO 0,35 L/ha + ZENBY 0,35 L/ha.

 

JAGODE
Škropiti po preventivnem programu. Lahko se uporabi od odpiranja prvih cvetov (BBCH 60) pa vse do glavnega obiranja (BBCH 87). ZENBY uporabite enkrat v sezoni (izjemoma 2 krat, kadar je potrebno škropljenje proti sivi plesni najmanj 3 krat v sezoni).

ZENBY v primerjavi z drugimi botriticidi kaže zelo dobro delovanje, zato je priporočljivo, da se uporabi že na samem začetku programa varstva proti sivi plesni, kar je osnova za lažje obvladovanje bolezni kasneje. Karenca za jagode je 1 dan.

Odmerek v jagodah: 1,2 L/ha.

ZENBY na pušča nobenih madežev na plodovih, prav tako ne vpliva na spremembo obarvanosti plodov, kar je pogosto pri nekaterih drugih pripravkih.

 

OSTALE KULTURE
ZENBY se lahko uporabi za zatiranje sive plesni na:

 • solati, špinači, blitvi, tolščaku in zeliščih.

ZENBY se lahko uporabi za zatiranje bele gnilobe na:

 • solati, špinači, maku, lanu, gorjušici, ričku in zeliščih.

ZENBY se lahko uporabi za zatiranje cvetne monilije na:

 • koščičastem sadnem drevju (češnje, višnje, marelice, slive, breskve in nectarine).

 

KARENCA: vinska trta, solata, špinača in zelišča 21 dni, jagode 1 dan, za koščičasto sadno drevje in oljno ogrščico je zagotovljena s časom uporaba

ZENBY-ju se poveča učinkovitost in še posebno zanesljivost delovanja v vseh vremenskih pogojih z dodajanjem močila HI-WETT:

 • Pri porabi vode do 250 L/ha dodati 0,1 L/ha
 • Pri porabi vode 250-500 L/ha dodati 0,15 L/ha
 • Pri porabi vode več kot 500 L/ha dodati 0,2 L/ha